top of page

סרטן ריאה

סרטן ריאה הוא הגידול הסרטני הנפוץ ביותר בעולם. המונח "סרטן ריאה" מתייחס לגידול סרטני שהתפתח ברקמת הריאה (ולעיתים התפשט לאיברים אחרים), ולא לגידול סרטני שהתפתח באיבר אחר והתפשט לריאה. סרטן ריאה היה מחלה נדירה ביותר לפני שהסיגריות הפכו להיות פופולריות, בתחילת המאה ה 20. ברובם אך לא בכל המקרים, סרטן ריאה נגרם עקב עישון סיגריות. במיעוט המקרים סרטן ריאה מתפתח באנשים שלא עישנו מעולם. בחלק מהמקרים מדובר על סרטן ריאה שהוא משני לחשיפה לחומרים מסרטנים אחרים כמו רדון או אזבסט. בחלק מהמקרים של סרטן ריאה באדם שלא עישן לא מוצאים כל גורם לכאורה. 
סוגי סרטן ריאה
הסוג העיקרי של סרטן ריאה הוא סרטן מסוג תאים לא קטנים, סוג המהווה כ 80% מכלל גידול הריאה. הסוג השני, שכולל כ 20% או פחות מגידול הריאה הוא סרטן מסוג תאים קטנים (כך הם נראים תחת המקרוסקופ). קיימים מאפינים יחודיים לכל אחד מתת סוגים אילו. סרטן ריאה מסוג תאים קטנים קשור לעישון בכמעט 100% מהמקרים, סרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים אינו קשור לעישון בכ 15% מהמקרים. הטיפולים המוצעים לחולים עם גידולים אילו שונים לעיתים. סרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים עשוי להיות מטופל ע"י ניתוח, בעוד סרטן ריאה מסוג תאים קטנים יטופל כמעט תמיד ע"י שילוב של כמותרפיה וקרינה. ​
לסרטן ריאה מסוג תאים לא קטנים יש תת-סוגים: הנפוץ הוא אדנוקרצינומה, הפחות נפוץ הוא סרטן ריאה קשקשי (squamous cell cancer ). קיימים סוגים נוספים שהם נדירים יותר. יש הבדל בסוגי הכמותרפיה והטיפולים הביולוגיים שמוצעים לתת הסוגים השונים. 
 
 
לסרטן ריאה מסוג תאים קטנים אין תת-סוגים מוכרים. זהו טיפול שמתקדם מהר אולם גם מגיב מהר לטיפולים (כמותרפיים וקרינתיים כנ"ל).  
שלבי המחלה והטיפולים הנפוצים
ברוב המקרים סרטן ריאה מאובחן בשלב מתקדם, כלומר שלב 4, שזאת מחלה גרורתית. מחלה גרורתית אינה ניתנת לריפוי אולם ניתנת לטיפול. קיימים כיום אופציות של טיפול ביולוגי, מותאם אישית, שזמינים כיום במסגרת סל הבריאות בישראל. עם זאת ברוב המקרים הטיפול העיקרי בסרטן ריאה בשלב 4 הוא כמותרפיה. ​
לעיתים סרטן ריאה מאובחן בשלב מוקדם יותר, ואז ניתן לטפל בו ואף לרפא אותו ע"י ניתוח, קרינה, או לעיתים שילוב של כמותרפיה וקרינה. שלב 1 הוא גידול קטן יחסית שניתן לריפוי ע"י ניתוח או קרינה ממוקדת. שלב 2 דומה לשלב 1 אולם מדובר בגידול גדול יותר ולעיתים עם מעורבות של בלוטות למפה. כאשר נמצאות מעורבות בלוטות למפה, אחרי ניתוח נציע לעיתים טיפול כמותרפי כדי להקטין את הסכנה של חזרת הגידול אחרי הניתוח. גידול בשלב 3 מערב בלוטות למפה במרכז החזה (מדיאסטינום) ויטופל בדר"כ בשלוב של כמותרפיה וקרינה. שלוב זה יכול להיות טיפול מקדים לניתוח, להחליף ניתוח, או להיות טיפול משלים אחרי ניתוח. כל האופציות קבילות והבחירה ביניהם מורכבת ותלויה בגורמים רבים.

value. quality care. convenience.

bottom of page